Bagikeun ka Lapak Facebook

Warta SundaSosial BudayaKemis, 12 Juli 2012 01:04

Karya Sastra Sunda: Buku Bacaan Barudak Basa Sunda CATETAN POÉAN RÉRÉ Karya Ai Koraliati Baris Dilélér Hadiah Sastra Samsudi 2008

Ku Ajip Rosidi

Dina taun 2007 aya 5 judul buku bacaan barudak anu medal dina basa Sunda, nyaéta Banjir Getih di Pasantrén Cimarémé ku Aan Merdéka Permana, Lalampahan Napoléon saduran H.A. Rochman, Si Sekar Panggung jeung Ochank ku Tatang Sumarsono jeung Catetan Poéan Réré ku Ai Koraliati.

            Banjir Getih nyaéta “carita sajarah” anu ditulis pararadu kalayan uweuh tarékah ti nu nulisna pikeun neuleuman kasangtukang sajarahna, basana ogé pararadu. Lalampahan Napoléon, saduran ngalalkonkeun kahirupan Napoléon Bonaparté. Ochank karya Tatang Sumarsono naskahna mangrupa hadiah kadua dina sayémbara ngarang roman barudak anu digelar ku PP-SS taun 2007. Ngeunaan pangalaman Ochank  anu dipatalikeun jeung kapercayaan baris ayana dunya siluman oray, bari ngahudang kasadaran barudak anu macana ngeunaan harti lingkungan. Demi Si Sekar Panggung kawilang matak kataji, lantaran nyaritakeun ngeunaan kahirupan barudak anu hayang jadi joki jeung sapopoéna gaul jeung kuda. Pangarang kalayan gemet ngalukiskeun kahirupan jalma anu bogaeun jeung ngukur kuda balap anu dina basa Sunda saméméhna tacan kungsi aya.

            Catetan poéan Réré (Catatan Harian Réré) ogé ngeunaan masalah anu saméméhna tacan kungsi dijadikeun téma carita dina basa Sunda, nyaéta pasualan kelainan dina kajiwaan budak banci. Jeung deui Ai ngadadarkeun kalayan basajan, tapi ngajaga kategangan jeung muka saeutik-saeutik ngaliwatan catetan poéan adina anu awéwé. Masalah anu musykil éta dikisahkeun ku Ai tina kacamata mojang anu kapaksa manggul tanggungjawab rumahtangga kulawarga, sabab indungna maot jeung bapana lunta. Basa anu digunakeunna kawilang hadé jeung kapiara, anu antukna hadé jadi conto pikeun barudak anu macana. Naskahna jadi juara harepan dina sayémbara ngarang bacaan barudak anu digelar ku PP-SS taun 2007.

            Sabada ditimbang-timbang kalayan gemet, Hadiah “Samsudi” 2008 ditetepkeun pikeun dilélérkeun ka

 

                        Catetan Poéan Réré 

                        Karya Ai Koraliati (l. di Garut, 28 April 1965)

                        Pedalan Penerbit Grafindo Media Pratama, Bandung

 

            Ka Ai Koraliati baris dihaturkeun Hadiah “Samsudi” 2008 mangrupa piagam jeung duit (Rp.2.500.000).

Pabélan, 31 Januari 2008

Yayasan Kebudayaan “Rancagé”

  Ajip Rosidi

Ketua Déwan Pembina

 

 

(Ieu seratan kénging narjamahkeun Dhipa Galuh Purba tina basa Indonésia, dumasar kana putusan resmi Hadiah Sastera Rancagé 2008. Nuhunkeun digeuing upami aya tarjamahan anu kaliru)

 

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 00:56

Puan Maharani: “Tim Suksés Jokowi Moal Kapancing Kampanye Hitam”

(SundaNews, Jakarta) Sanajan ngaku diserang  ku kampanye hitam, tim suksés Jokowi-Jusuf Kalla (JK) nyebutkeun...