Bagikeun ka Lapak Facebook

Warta SundaSosial BudayaJumaah, 24 Agustus 2012 22:38

Najan Béda Pamadegan Ngeunaan Sajarahna

Situ Léngkong Panjalu Teu Weléh Pada Muru

Ku Nurna Larasmana
SN
Nu arulin di Situ Léngkong Panjalu [Potret: Nurna Larasmana]

(SundaNews, Ciamis) Sanajan geus H+5 Lebaran, tapi Situ Léngkong Panjalu henteu saateun ku pengunjung. Masih kénéh aya wisatawan anu nyésakeun waktu pikeun nganjang tur balayar di Situ Léngkong Panjalu. Mémang, raména henteu siga poé kahiji jeung kadua Lebaran. Kitu nu katiténan ku SundNews, Jumaah (24/08/2012).

Pangna Situ Léngkong Panjalu teu weléh haneuteun, lantaran anu ngajugjug ka Situ Panjalu mah dibagi dua tujuan. Aya nu rék ulin, jeung aya nu réh jarah ka makam di Nusagedé, nu perenahna di satengahing Situ Léngkong. Lolobana anu jarah ka makam Nusagedé téh jolna ti wétan, saperti Surabaya, Semarang, Solo, jeung sajabana.

Anu jadi pangirut Situ Léngkong Panjalu, sajabana ti alamna anu kawilang éndah, katambah sumebarna rupaning lagénda jeung sajarah nu kakoncara. Malah, nepi ka kiwari tacan aya kacindekan nu pasti ngeunaan sajarah sabenerna Situ Léngkong Panjalu. Kilang kitu, sabagéan gedé masarakat Panjalu percaya yén Situ Léngkong Panjalu téh raket pisan patalina jeung sajarah Sanghyang Boros Ngora.

Dumasar kana lalakon Sanghyang Boros Ngora, anu dikurebkeun di Nusa Gedé téh taya lian putrana Boros Ngora, anu katelah Dipati Hariang Kancana. Aya ogé anu boga pamadegan, yén anu dikurebkeun di Nusa Gedé téh taya lian Wastu Kancana, adina Déwi Citraresmi Diah Pitaloka, putra Maha Raja Linggabuana ti Déwi Laralisning.

Anéhna,  KH. Abdurahman Wahid (alm) mibanda pamadeganna séjén ngeunaan Situ Léngkong Panjalu. Nurutkeun Gusdur, anu dikurebkeun di Nusa Gedé téh nyatana Kiai Panjalu atawa Sayyit Ali Bin Muhammad Bin Umar anu jumeneng dina mangsa karajaan Prabu Siliwangi maréntah di Padjadjaran. 

 

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Kemis, 17 April 2014 17:01

Ratusan Mahasiswa Nampik Jokowi Asup ka ITB

(SundaNews, Bandung) Poé Kemis (17/4/2014), Gupernur DKI Jakarta Joko Widodo (Jokowi) datang ka kampus Institut...
SN

Kemis, 17 April 2014 16:35

Urang Sunda Jadi Présidén

(SundaNews, Bandung) Aya karep ti sawatara urang Sunda geusan ngadorong putra daérah terbaikna pikeun jadi pamingpin di...
SN

Kemis, 17 April 2014 04:25

Néangan Calon Présidén Urang Sunda

(SundaNews, Bandung) Rusiah calon Présidén téh natrat dina Sastra Jéndra Kalapeteng, kalayan ukur...
SN

Kemis, 17 April 2014 04:08

Féstival Angklung di SMA BPI 1 Bandung

(SundaNews, Bandung) SMA BPI 1 Bandung bakal ngagelar tilu féstival dina bulan Méi 2014, kalayan marebutkeun...
SN

Rebo, 16 April 2014 16:27

Pulisi Bisa Midanakeun TP Kahatéx

(SundaNews, Bandung) Mun sikep Gupernur Jawa Barat, Ahmad Héryawan, rék maréntahkeun PT Kahatéx...