Bagikeun ka Lapak Facebook

CarangkaEuleuh-EuleuhSenén, 10 Séptémber 2012 02:46

Sundatan Maké Prosési Buhun di Cibugel, Sumedang

Ku Galeuh Pakuan
SN
Disundatan Maké Prosési Buhun [Potret: Galeuh Pakuan]

(SundaNews, Cibugel, Sumedang) Aya khitanan buhun di Sumedang. Pikeun ngamumulé budaya buhun utamana prosési ritual sundatan, Padépokan Pancarasa Pancasukma di Dusun Kebonkopi, RT 07, RW 02, Désa Sukaraja, Kacamatan Cibugel, Sumedang, Saptu (8/9).

Dina éta kagiatan,  nurutkeun pupuhu padépokan, Dudu Wasnadi, mangrupa sarana pikeun ngangkat jeung ngamumulé seni budaya buhun anu ayeuna geus katambélarkeun ku urang sunda.

Dicaritakeun ku Dudu, dina éta prosési, budak anu rék sundatan saméméhna  dimandian heula di tampian, maké cai tina jero kendi. Saterusna dikeueum dina cai béas. Saméméh dianteurkeun deui ka padépokan, budak téh diarak naék jampana ti tampian nepi ka padépokan anu anggangna aya kana saratus météran.

"Réngsé diarak, éta budak terus diasupkeun ka kobong anu dijieun tina opat samping. Tapi saméméhna kudu megatkeun heula benang. Ieu téh ngandung siloka yén budak baris ngambah alam kahirupan anu leuwih lega. Tah di éta kobong opat juruna, aya kadaharahan nu digarantungkeun, kayaning opak, wajit, aya ogé jujugutan. Lamun jaman baheula mah disebut jugut palias," pokna deui.

Dina prak-prakanna dikeureut mah, ceuk Dudu, tetep ngagunakeun mantri sunat, sanajan aya paraji sunat ogé. 

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Kemis, 17 April 2014 17:01

Ratusan Mahasiswa Nampik Jokowi Asup ka ITB

(SundaNews, Bandung) Poé Kemis (17/4/2014), Gupernur DKI Jakarta Joko Widodo (Jokowi) datang ka kampus Institut...
SN

Kemis, 17 April 2014 16:35

Urang Sunda Jadi Présidén

(SundaNews, Bandung) Aya karep ti sawatara urang Sunda geusan ngadorong putra daérah terbaikna pikeun jadi pamingpin di...
SN

Kemis, 17 April 2014 04:25

Néangan Calon Présidén Urang Sunda

(SundaNews, Bandung) Rusiah calon Présidén téh natrat dina Sastra Jéndra Kalapeteng, kalayan ukur...
SN

Kemis, 17 April 2014 04:08

Féstival Angklung di SMA BPI 1 Bandung

(SundaNews, Bandung) SMA BPI 1 Bandung bakal ngagelar tilu féstival dina bulan Méi 2014, kalayan marebutkeun...
SN

Rebo, 16 April 2014 16:27

Pulisi Bisa Midanakeun TP Kahatéx

(SundaNews, Bandung) Mun sikep Gupernur Jawa Barat, Ahmad Héryawan, rék maréntahkeun PT Kahatéx...